Späť

Najúspešnejší kvartál v histórii

25. januára ohlásila firma Apple finančné výsledky za prvý účtovný kvartál roku 2010, ktorý odpovedá štvrtému kalendárnemu kvartálu roku 2009. Za uplynulý kvartál dosiahol Apple obrat 15,68 miliárd USD a čistý zisk 3,38 miliárd USD alebo výnos 3,67 USD na akciu. V rovnakom kvartále predchádzajúceho roka dosiahla firma obrat 11,88 miliárd USD a čistý zisk 2,26 miliardy USD alebo výnos 2,50 USD na akciu. Hrubá marža bola 40,9 percenta v porovnaní s 37,9 percenta 1. účtovného kvartálu 2009. Medzinárodný predaj tvoril 58 % kvartálneho obratu. Tieto čísla predstavujú svojim rekordným obratom a najväčším počtom predaných Macov a iPhonov najúspešnejší kvartál v histórii firmy Apple.

Firma Apple si osvojila revidované účtovné štandardy, ktoré už viac nevyžadujú členiť zvlášť príjmy z predaja iPhone a Apple TV po dobu 24 mesiacov od dátumu predaja a firma spätne revidovala finančné výsledky za predchádzajúce kvartály aby zohľadnila túto zmenu.

Firma Apple predala počas posledného kvartálu 3,36 milióna počítačov Macintosh, čo je nárast počtu predaných kusov o 33 % oproti odpovedajúcemu kvartálu predchádzajúceho roku. Spoločnosť tiež predala 21 miliónov iPodov, čo je pokles o 8 % oproti porovnávanému obdobiu. Kvartálny počet predaných iPhonov dosiahol 8,7 milióna kusov, čo je o 100 % viac ako v prvom kvartále predchádzajúceho roka.

Steve Jobs, CEO firmy Apple sa vyjadril nasledovne:

"Keď sa náš kvartálny obrat prepočíta na rok, je prekvapením, že Apple je teraz firmou s ročným obratom viac ako 50 miliárd USD. Nové produkty, ktoré plánujeme tento rok uviesť sú veľmi silné a začneme tento týždeň veľkou novinkou, z ktorej sme nadšení."

Apple očakáva v druhom kvartále účtovného roku 2010 obrat 11 až 11,4 miliárd dolárov a výnos z akcie 2,06 až 2,18 USD.

Apple počas ukončeného kvartálu otvoril 10 obchodov a dosiahol tak ich celosvetový počet 283. Počas kvartálu navštívilo predajne Apple store rekorných 50,9 milióna návštevníkov.

Tim Cook, COO firmy Apple, odpovedal na tlačovej besede na otázku týkajúcu sa budúceho smerovania nasledovne:

"Veríme, že dodávame najlepší produkt aký sme kedy dodávali a sme nadšení našou produktovou štruktúrou. Možno sa snažíte nepriamo poukázať na udalosť, ktorá sa udeje tento štvrtok, ale my nemáme čo k tomu dnes povedať. Ostaňte naladení"

Pre dáta diskové periférie
a úložiská

Stolné, prenosné, sieťové a multimediálne disky, RAID polia, USB kľúčiky a príslušenstvo.

 

5% zľava pre študentov
a učiteľov

Pre všetkých študentov, učiteľov a školy prinášame zvýhodnený nákup produktov Apple.

 

3% zľava pre verných zákazníkov

Vážime si naších verných zákazníkov a preto im ponúkame 3% zľavu na ďalší nákup!