Späť

Ockov iPad

Foto: Milan Krupčík

Roman Pomajbo - úspešný mladý komik - môj kamarát, mal nedávno premiéru hry islandského autora B. H. Thorssona, tiež úspešného herca, OCKO.

Viem, že Roman sa už istý čas pohrával s myšlienkou spraviť si svoju show a po zhliadnutí hry THE DAD v Nemecku, bolo rozhodnuté: pohľad otca na priebeh tehotenstva a prvé roky dieťaťa v takejto podobe ešte nikdy nebol divadelne prezentovaný.

Roman bravúrne zvládol Thorssonov text, ale išiel ešte ďalej, do svojho súkromia... tým sa stáva ešte prirodzenejším rozprávačom príbehu otcovstva...a tak sa divákovi premietajú reálne fotografie z jeho “rodinného albumu”.

“Roman, povedz, koho napadlo premietať Tvoje fotografie, ako súčasť príbehu predstavenia?”

“Bol to nápad režiséra Eduarda Kudláča, ja som mu hovoril, ako to inscenovali v Nemecku...mali tam plátno, ale premietali sa na ňom iba farby a to mi vŕtalo v hlave... chcel som určite viac.”

Ukázalo sa, že to bol veľmi pozitívny ťah a show získava svoju autenticitu aj spôsobom akým sa to deje a to, že sám herec listuje svojim albumom, albumom uloženom v iPad-e.

“A nápad s iPad-om?”

“Ten mi pomohol vyšpekulovať Juraj (J. Kluvánek z SWP, pozn. autorky), ktorý presne vedel, čo sa pomocou iPad-u dá technicky dosiahnuť. Chcel som od neho radu, mysleli sme s režisérom na premietačku ale nebolo to ono...a Juraj povedal:,”Veď na to je super iPad!” a bolo to...teda skoro...(smiech)”

Predstavenie tak “získalo” ešte ďalšiu postavu a tým je iPad ako taký, ako sprostredkovateľ spomienok, ako priamy účastník show, ktorý vťahuje do hry samotných divákov, ktorí sa tiež premietnu na plátne ako ďalší účinkujúci a tak divák má stále interakcie nielen s hercom samým, ale aj s postavami vstupujúcimi do deja touto technickou formou.

Roman Pomajbo aj s týmto technickým zázemím pôsobí veľmi neformálne a prirodzene, akoby ani neprezentoval text autora, ale akoby rozprával o svojom vlastnom živote a tak hra poskytuje ešte väčší priestor pre komické ovzdušie, ktoré je súčasťou celého predstavenia.

Aj zásluhou iPad-u, show OCKO pôsobí veľmi moderne, sofistikovane a príťažlivo a určite pobaví, aj rozosmeje množstvo divákov, pre ktorých možno One man show znamená, že budete v spoločnosti jedného účinkujúceho, ale tí, ktorí predstavenie už videli vedia, že Roman síce na javisku je sám, ale má rovnocenného spoluhráča, ktorým je práve tento technický zázrak. Aspoň pre mňa.


http://showocko.sk

Pre dáta diskové periférie
a úložiská

Stolné, prenosné, sieťové a multimediálne disky, RAID polia, USB kľúčiky a príslušenstvo.

 

3% zľava pre verných zákazníkov

Vážime si naších verných zákazníkov a preto im ponúkame 3% zľavu na ďalší nákup!

 

5% zľava pre študentov
a učiteľov

Pre všetkých študentov, učiteľov a školy prinášame zvýhodnený nákup produktov Apple.